Lectus Efficitur Euismod

‘Goud’ voor Woensdrecht op WK wielrennen

HOOGERHEIDE – Niet alleen Nederlandse coureurs vallen dezer dagen in de prijzen op het WK wielrennen in het Noorse Bergen, ook voor de gemeente Woensdrecht heeft de titelstrijd een gouden randje gekregen.

De wethouders Hans de Waal (sport) en Martin Groffen (recreatie en toerisme) ontvingen in het hoge noorden uit handen van voorzitter Brian Cookson van de Internationale Wielerunie het UCI Bike City Label, als waardering voor alle Woensdrechtse inspanningen om de wielersport, maar ook overig fietsgebruik te stimuleren.

Uiteraard timmert de gemeente traditiegetrouw aan de weg met de Sluitingsprijs Putte-Kapellen en diverse lokale wielerrondes. Internationaal wordt gescoord met de WK’s en wereldbekerfinales veldrijden in Hoogerheide, plus de cross in Huijbergen die vaak de NK- of EK-status krijgt.

,,Maar dit is ook een beloning omdat we een echte wielergemeente willen zijn die investeert in schoolprojecten, fietstoerisme, gewoon fietsgebruik en een routenetwerk”, laat De Waal opgetogen weten vanuit Bergen. Zijn collega Groffen wijst op het trainingscentrum voor de jeugd, de weg- , MTB- en cyclocrossparcoursen, plus een BMX-startheuvel. ,,En onze nieuwe MTB-route is gekoppeld aan een traject van onze Belgische buurgemeenten.”

Woensdrecht stond niet als enige in het zonnetje. Ook de provincie Gelderland, het Belgische Heusden-Zolder, het Deense eiland Fyn (locatie WK veldrijden 2019) en het Britse Yorkshire kregen het UCI-label toegekend. ,,Begin dit jaar zagen we op het WK veldrijden in Luxemburg hoe Bergen en Valkenburg dit label kregen. Toen besloten we om onszelf ook te kandideren”, vult burgemeester Steven Adriaansen aan.

Erkenning

Woensdrecht bood de UCI een brochure aan met onder meer foto’s van wereldtoppers als Mathieu van der Poel en Thalita de Jong, de NK-titel op de weg van Hennie Kuiper in 1975 te Hoogerheide, het EK cross in Huijbergen, RSC De Zuidwesthoek en fietsroutes op de weg en in het veld.

,,Je moet in alle opzichten een fietsvriendelijke gemeente zijn. Dus ook integratie in het onderwijs, goede fietspaden en verkeersexamens tellen mee. We zijn als gemeente trots op dit label, want dat is ook een erkenning voor de inzet van organisaties en scholen”, aldus Adriaansen. ,,We gaan dit label dus zeker uitdragen.”

About The Author

Leave Comment